Coton de Tuléarity

BORSTELSCHEMA VOOR DE COTON DE TULEAR

Alvorens de borsteltechniek uit te leggen zal ik trachten het belang van het borstelen en de techniek aan te geven.

De Coton is een hondje met halflangharige vacht. Deze vacht bestaat uit een korte ondervacht en langere dekharen. De ondervacht geeft het volume aan de vacht, daar moeten we dus zuinig op zijn.
De vacht van en Coton kent geen verhaar periode, wel vernieuwd de ondervacht zich gedurende het hele jaar. De haren die loskomen blijven in de vacht hangen en dienen dus met borstelen verwijderd te worden om klitvorming te voorkomen. Tevens zijn er gebroken en beschadigde haren die gelijk verwijderd worden. De gebroken haren groeien weer aan tot de oorspronkelijke lengte, deze is erfelijk bepaald.

De tweede reden om een hond regelmatig te borstelen is de talgverdeling. Aan het begin van het haar bevinden zich talgkliertjes in de huid. Dit talg geeft de haar een beschermlaagje en houd hem soepel. Door middel van borstelen wordt de talg over de hele haarlengte verspreidt.
Om een Coton goed te borstelen volgen er nu enkele wenken.
Het belangrijkste materiaal is de hond zelf. Zorg ervoor dat uw hond het toelaat dat u hem borstelt. Van nature vindt geen één hond dit leuk, maar u kunt hem leren het borstelen toe te laten.
Als borstel gebruik ik een Hindes of  1 All System pennen borstel. Tevens een kam met lange metalen pennen, niet te dicht bij elkaar geplaatst. Een nageltangetje, tandenborstel en tandpasta, voor wie het kan een tandenkrabber. Dan nog een schaar met stompe punten en een dubbele efileerschaar.
Elke borstelbeurt geeft beschadigingen aan de vacht. Het is daarom noodzakelijk om de vacht daarna weer rust te geven om te herstellen. De ervaring leert dat twee borstelsessies per week voldoende zijn om klitvorming te voorkomen en de vacht tussendoor voldoende rust te geven.
Om beschadiging tot het minimum te beperken het volgende; nooit een natte vacht borstelen, klitjes met de hand ontwarren niet met een kam of borstel eruit trekken, neem rustig de tijd om uw hond te borstelen.
En dan nu aan de slag!
Ons model van vandaag heeft in de ochtendwandeling eerst nog heerlijk in de modder gespeeld.
Zoals hier boven vermeld moet hij eerst gewoon opdrogen alvorens we kunnen beginnen.
De makkelijkste houding is om de hond op zijn zij neer te leggen, eerst één zijkant doen, dan de hond op de andere zij laten liggen en de andere zijkant doen. Daarna de hond laten staan voor de rest.
We beginnen dus ,de hond op de zij, met het borstelen aan de buik en de borst.
Daarna een voorpoot. . Let wel dat een hond geen sleutelbeen heeft en zijn poot dus alleen op en neer kan bewegen, niet zijwaarts. Altijd eerst borstelen en met de kam nakammen. Elk stukje van de hond, stukje voor stukje.

Dan de achterpoot op dezelfde wijze,
en weer kammen.
Ook tussen alle teentje met de kam.
Daarna gaan we aan de binnenkant achterpoten en de onderbuik verder.
Een vacht borstel je altijd met kleine stukjes tegelijk en altijd over een reeds eerder geborsteld deel heen.
Dit is een gouden regel waar u zich aan dient te houden.
Dan datzelfde weer met de kam nakammen. Het is makkelijk om zo strepen te maken op de hond. Het is zo duidelijk welk gedeelte reeds gedaan is en welk nog gedaan moet worden.
U borstelt ook zoveel mogelijk met de haargroeirichting mee.

Klitjes of  vaste stukjes oud haar is het beste te verwijderen door ze eerst tussen de vingers los te trekken, daarna te kammen, en de klit blijft achter in de kam.

 

Dan mag de hond nu gaan staan en doen we de achterkant onder de staart.
Daarna de staart borstelen en kammen.
Nu blijft er midden op de rug een streep over die we nog moeten doen. Beginnend achteraan de rug weer streepje voor streepje borstelen en kammen.
Dan beginnen we aan de kop. Achter en onder de oren komen de meeste klitjes voor, extra aandacht dus hiervoor.
Dan de voorkant van de oren.
De rest van de kop doen we alleen met de kam.
De cotons hebben doorgaans geen vieze ogen, maar wel wat “soep”in de ogen. Dit kunt u het beste met de vingers (droog) verwijderen.
Tot zover de reguliere borstelbeurt en is onze hond weer toonbaar.

Ik wens u veel succes met al de borstel uurtjes.

Therese Wubben.