Coton de Tuléarity

Verzorging van de oudere Cotons.

In dit stukje van de Coton de Tulearity wil ik graag aandacht vragen voor de verzorging van de oudere Cotons.
Gelukkig zijn er in ons ras weinig Cotons waar we vroegtijdig afscheid van hoeven te nemen.
De gemiddelde leeftijd van de honden ligt vrij hoog. Er zijn al honden die de 16,17 of 18 jaar halen. Als dit allemaal zonder veel problemen gebeurt, genieten we des te meer van de oudjes.
Zelf vind ik de oudere hond prettig om me heen te hebben. We hebben dan samen al een hele hoop dingen beleefd in dat hondenleven en zijn we helemaal op elkaar ingespeeld. Een enkel gebaar of woord is dan al voldoende om elkaar te begrijpen.

Als de hond een wat oudere leeftijd bereikt zijn er wel een aantal dingen waar we op moeten letten.

Beweging en voeding.
Het behoeft weinig uitleg dat een oudere hond minder behoefte heeft aan voeding en beweging.
Wat betreft de voeding; de hond kan met wat minder eiwitten doen, deze zijn vaak belastend voor de oudere nieren. Sommige honden eten ook kleinere porties, indien nodig kan wat vaker op een dag een klein beetje eten gegeven worden. De oudere hond heeft per dag minder eten (energie levering) nodig. Hou het gewicht in de gaten zodat de hond niet te dik, maar ook niet te mager wordt.
De senior hond krijgt vaak ook wat last van artrose of stramme ledematen. Het is van belang dat de hond wel blijft bewegen. Wat vaker een kleine wandeling zal hem meer goed doen dan een lange wandeling wat ze vaak niet meer halen. Ook het tempo van het lopen zal lager gaan liggen. Om de stramme gewrichten wat te ondersteunen zijn er wel middelen te krijgen om dit te ondersteunen zoals het ook bij mensen gebruikte glucosamine/chondroitine. Dit verlicht vaak.

Zintuigen.
De zintuigen welke het eerst bij de hond minder worden zijn ogen en oren.
We kunnen de hond hier heel goed in helpen om dit op te vangen.
De hond kan heel goed functioneren met minder zicht, daar hij veel op zijn reukvermogen doet. Vaak hebben wij mensen niet direct door dat de hond minder ziet, hij loopt gewoon op zijn routine. Pas in een veranderde omgeving kan dit ineens te voorschijn komen. In zo’n geval is het zaak in huis geen veranderingen aan te brengen. Geef hem een rustig plekje, niet in de loop.
Als de hond niet meer zo goed luistert, kan het ook gewoon zijn dat hij u niet meer zo goed hoort. Ga dichter naar de hond om de commando’s te geven en maak een toeter van uw handen als u hem roept. U zult merken dat dit helpt.
Mochten zowel ogen als oren minder worden is een goed hulpmiddel om uw hand voor zijn neus te houden en hem daarmee te sturen of duidelijk te maken wat u wilt.
Het reukvermogen blijft bij de hond heel lang in tact, daar doet hij alles mee.

Vachtverzorging.
De vacht van de oudere hond zal ook wat veranderingen geven. Vaak komt de vacht wat losser en zal hij wat meer haar verliezen. Daar de hond meer ligt en slaapt, zal dit ook eerder gaan klitten. De vacht zal dus vaker geborsteld en gekamd moeten worden. De echte oudjes zullen echter moeite krijgen om op tafel te liggen of lang te blijven staan. Het zal dan wel eens nodig zijn om hiervoor maatregelen te nemen.
Om de vacht er toch vol te laten uitzien en toch gemakkelijker te behandelen voor hond en baas, is het mogelijk de vacht kort te houden op de buik en borst. Als even zo in oksels en liezen.

Ook het kort houden van de vacht op de voorsnuit (<<zie foto) is aan te raden daar dit eerder vies wordt op hogere leeftijd.
Mocht de hond op echt hoge leeftijd pijn en problemen hebben bij de vachtverzorging, kan hij ook korter geknipt in puppy model (zie foto <<). Dit is makkelijker bij te houden en minder belastend voor de hond.

Algehele verzorging.
Er zijn veel kwaaltjes en ongemakken waar een senior last van kan krijgen die de aandacht vragen, maar waar niet direct bij hoeft worden ingegrepen. Algeheel goede verzorging kan dan volstaan.
Vaak zien we op de huid wratjes komen. Zolang ze niet ergens in de weg zitten, zoals b.v. op een ooglid, kunnen ze gewoon blijven zitten. Een enkele keer worden ze wel eens open gekrabd.
Tanden, ondanks het tandenpoetsen wat zijn hele leven gedaan is, kan het toch voor komen dat de hond een vieze adem krijgt. Gezien de leeftijd kan dit dan vaak niet meer onder narcose schoongemaakt worden. Let dus op dat u het gebit zo lang mogelijk schoon blijft maken.
Bezoek aan de dierenarts blijft ook op oudere leeftijd noodzakelijk voor controle en entingen. De weerstand vermindert met de jaren ook.
De zindelijkheid van de hond kan minder worden. Dit kan als gevolg van verminderde spieractie, maar ook als gevolg van een kwaaltje. De hond vindt dit zelf net zo vervelend als u, straf hem dus niet. Hij/zij kan er ook niets aan doen.

Spelen.
Uw senior is vaak nog net zo dol op spelletjes als toen hij jong was. Vaak moeten de spelletjes alleen wat aangepast. Zeker als ogen en oren wat minder worden.

Als laatste wil ik nog kwijt.
Geniet van uw senior, ze hebben het verdiend aan het einde van een trouw hondenleven.

Therese Wubben