Coton de Tuléarity

Daarom voor ons puppy cursus…

***

Iedereen heeft zo zijn eigen manier om zich voor te bereiden op de komst van de pup, er zijn boeken, magazines die je kunt lezen en allerlei hulpmiddelen om de Coton goed te begeleiden. En niet te vergeten alle informatie die een fokker kan verstrekken! Ook al hangen er beneden en boven traphekjes, hebben vrienden instructie gekregen over de eerste ontmoeting, is er uitgezocht waar de dichtstbijzijnde dokter is in geval van nood en zijn er logeer adressen geregeld, blijft er een cruciaal element over… de opvoeding.

Het is mooi en fijn dat je over opvoeding het een en ander kunt lezen en, naar mijn mening, ook moet lezen. Toch blijkt uit onze ervaring dat een puppy cursus absoluut een toegevoegde waarde is. Deskundige trainers bestuderen zowel de cursist als de hond en kunnen deze zo begeleiden tot een prettige samenwerking. Dit gebeurt niet altijd als je zelfstandig traint. Je kunt niet je hond bestuderen en tegelijkertijd naar jezelf kijken. Bovendien wordt er meer besproken dan alleen in de boeken staat.

Puppy cursus

Wij hebben gekozen voor een school die ook werkt met de “black box” methode. De “black box” methode staat, naar mijn mening, kort samengevat voor “ongewenst gedrag negeren en gewenst gedrag belonen”. Wij hebben inmiddels onze puppy cursus doorstaan en zijn overtuigd van deze methode. De “black box” methode is natuurlijk niet samen te vatten in één zin, daarom is het verstandig zelf te bekijken welke methodes je aanspreken voordat je een school uitkiest.

Ook bij onze wollige Coton Bram wordt er in zijn paspoort gekeken of hij alle nodige entingen heeft gekregen. De lessen gaan altijd door, in regen, storm of sneeuw, de hond is geen recreatief vermaak puur voor zonneschijn. Deze puppy cursus bestaat uit tien lessen, twee theorie avonden en eventueel twee dagdelen puppy-plus cursus.

De eerste les is best heftig, soortgenoten ontmoeten in allerlei maten en kleuren en een grasveld betreden met nieuwe uiteenlopende luchtjes. Algemene regel is dat de honden altijd aangelijnd moeten zijn tenzij anders bevolen door de trainer. De eerste opdracht is om een stuk met je hond te gaan lopen. Hierna volgt een korte evaluatie per cursist en legt de trainer uit hoe je het beste kunt lopen met je hond, Coton links naast je met een slappe lijn. De trainer laat gedetailleerd zien hoe je dit kunt bereiken, van oogcontact tot de houding van je lijf, hoe je je inleeft tot de rol van mevrouw Koek. Een andere opdracht is het naamroepen, reageert je hond op zijn naam? Wat doe je als hij reageert? Met welke intonatie roep je hem?

Lopen aan de riemBram krijgt huiswerk mee, lopen aan een slappe, dus niet trekkende, lijn en hij moet zijn naam leren. Dankzij onze fokker kent hij zijn naam goed. Met een slappe lijn lopen en dan ook nog eens de wiebelige Coton links houden, met de riem in je rechterhand om een koek-buk-hernia te voorkomen, is best lastig. Vooral dat stukje “slappe lijn”, stilstaan bij trekken, dat kost heel wat minuten geduld en de straat lijkt langer dan ooit, maar het is de moeite waard!


Bij de tweede les wordt er aandacht besteed aan het socialiseren. Er worden ervaringen gedeeld over autorijden, uitlaten, wandelen, supermarkten, winkelcentra, alle plekken waar het mensensoort hun dagelijkse behoeftes doet. De trainer instrueert iedereen naar zijn eigen leefpatroon te kijken en de plek te bekijken die de hond daarin gaat krijgen. Amusant om te luisteren naar ieders uitje en de analyse hierover die de trainer geeft wat betreft het gedrag van zowel hond als baas. Erg leerzaam.

Iedere les krijg je een nieuwe oefening en blijf je de reeds geïntroduceerde oefeningen herhalen en komen er altijd weer nuttige adviezen ter ore. Om het optimale uit deze cursus te halen is het belangrijk om consequent te zijn en regelmatig te trainen. Je moet je hond “uitlaten”, je kunt met hem “wandelen” en je “traint” met hem.


In zo’n 10 lessen leer toch al gauw de commando’s “zit”, “lig” en “hier”. Aandacht!Eerst leer je hoe je de kleine Coton vriendelijk in een bepaalde houding kan brengen, hoe en wanneer je het commando mag geven en uiteindelijk het juiste moment van belonen. Naast eerdergenoemde commando’s horen ook het “roepen en aanlijnen” met een storende factor, een springende trainer met onweerstaanbare penskoeken, erbij. Wordt “zit” in verschillende situaties toegepast,  bij het openen en sluiten van een hek, en wordt het links “lopen” uitgebreid tot een pretentieuze opgave om keurig om een linie lawaaimakende soortgenoten heen te lopen.


De theorie lessen zijn een weldaad aan informatie, een bevestiging van het schuitje waar iedereen in zit en een verrijking aan leerzame praktijkvoorbeelden. Op de eerste avond wordt het gedrag van een wolven roedel onder de loep genomen met ondersteunend beeldmateriaal. De primaire socialisatie- en secundaire socialisatie fases worden toegelicht.
De tweede avond is meer gericht op de verzorging van de hond, waar naast het diaprojector ook angstaanjagende beesten in potjes sterkwater rondgaan. Er worden tevens stukken rafelig vloerkleed uitgedeeld om te laten zien wat er gebeurt als een hond niet goed wordt verzorgd, wordt verwaarloosd. Speciaal wordt er de nadruk gelegd op honden met langharige vacht en hoe serieus het onderhouden van deze vacht is en dat wij, bazen, daar verantwoordelijk voor zijn.

De aai oefening is ook zo’n voorbeeld die erg belangrijk is voor in de praktijk. Als je een pup vanaf jongs af aan leert dat hij zich kan laten betasten zonder angst, kan een dokter hem indien nodig snel behandelen. Om dit te bereiken zul je het vertrouwen moeten winnen en is het prettig om te weten hoe je dit stapje voor stapje kunt bereiken en ook hoe je het niet moet doen. Tanden kijken wordt ook aangeleerd.

Vanaf de 12e week breekt bij iedere pup de secundaire socialisatie fase aan, de angstfase, de een heeft er duidelijk last van terwijl het bij een ander amper te merken is. Op het veld worden toevallig volwassen honden getest. De sirene gaat af en alle puppies draaien tegelijk hun kop om en een enkel klein wit beest staat klaar om er op af te rennen. Speciaal voor de puppy groepen staat er een grote canvas tunnel. Er zijn pups die er gewoon niet door te krijgen zijn waardoor er een behoorlijke berg koek in de tunnel ontstaat. Coton Bram doet er wat langer over, hij neemt eerst rustig de tijd om alle koek op te peuzelen en rent uiteindelijk tevreden de tunnel uit.

Voor de tunnel... Door de tunnel!

Een paar lessen daarna gaan we over tot het serieuze werk, een benauwde houten tunnel daagt Nog een tunnelons uit. Daar rent de Coton als een raketwolk doorheen, ik moet bekennen dat ik enigszins trots ben èn dit soort momenten moet je koesteren. Als cursist moet je je realiseren dat het in de les altijd anders gaat dan thuis en dat er lessen voorbij komen waarin de intelligentie van de Coton het niet laat afweten maar je overmeesterd wordt door de o zo schattige witte, meestal aan het einde van de les zwarte Coton, en hij of eigenlijk jij, er niets van maakt. Niks kleine hond, de grootste eigenwijze hond van allemaal! Wat grappig is dat grote honden eigenaren de Coton niet alleen schattig maar juist stoer vinden, ze verwachten niet dat ook een klein ras zoveel karakter kan vertonen.

De pups mogen hun favoriete speeltje meenemen en de cursist mag op zijn beurt laten zien hoe hij ermee speelt. Stoppen met spelen, het afpakken, het aanreiken van speelgoed en wisselen ervan wordt toegelicht.
In een van de laatste lessen worden we voor een loopbrug gezet en onze Coton is niet te houden. Zijn haren zijn flink gegroeid en ik vraag me af of hij ziet wat de loopbrug is, maar iedereen gaat daarheen dus hij is ook van de partij. Ik raad iedereen aan voor de les een stuk te wandelen en geen eten te geven zodat de rol van mevrouw Koek een Oscar waard wordt. De loopburg is niet voor iedere pup weggelegd en Bram moet ik nauwlettend in de gaten houden omdat hij er onbehouwen overheen wil rennen.

Er gebeurt in die 10 lessen zo ontzettend veel naast de basis, je wisselt een keertje van hond, er vinden gesprekken plaats over bench training, er komen derden op je af om te kijken hoe je hond reageert, er passeren vele verhalen, dat het goed is een eigen ervaring op te doen.


Uitje naar SchipholDe puppy-plus cursus was een uitje naar Schiphol met de trein en een ronde op de luchthaven, vol spannende draaideuren, liften, drukke zebra paden, ronkende bussen en een veilige plek onder de stoel van het restaurant. Het tweede deel bestond uit een lange wandeling en voor de meeste pups een eerste zwemles. De verwachting was dat de Labs er direct in zouden duiken, Coton Bram stond op het droge tot dat er koek in het water werd gegooid en hij als een van de eerste tot z`n schouders onder water stond. Ook tijdens deze wandeling, met oefeningen op open velden, begroetingen met onbekenden en enge bruggen, werden er veel tips meegegeven. Kies voor je pup zijn speelmaatje uit, grijp in als het genoeg is voor jouw pup. En pas met kleine honden op als ze spelen met grote zware poten vlakbij het water.

Waterpret

De laatste les bestaat uit een diploma uitreiking en een evaluatie per cursist. De basis oefeningen worden voor de laatste keer gezamenlijk in hoog tempo doorgenomen en er wordt afgesloten met een dolle blijde speelboel… ze mogen los… voor het eerst spelen op school… en... ook weer vast!

Het belangrijkste is dat je het hondengedrag leert te herkennen, zodat je de Coton beter leert begrijpen, met hem kan communiceren en tot een goede samenwerking komt. En samen cursus volgen is hartstikke leuk! Een zinvolle investering in de juiste periode van zijn leven resulteert in een reële “ze leefden nog lang en gelukkig…”  

Irene Portis

***