Coton de Tuléarity

De coton baden en evt. showklaar maken.

Door zijn witte vacht heeft de coton van tijd tot tijd een wasbeurt nodig. Dit is gewoonlijk eens in de drie-vier maanden. Honden in het showseizoen worden vaker gewassen.
Er zijn vele merken hondenshampoo op de markt. Let erop dat u een PH neutrale shampoo gebruikt om de vacht in conditie te houden.
Indien u een shampoo voor witte honden gebruikt dient u altijd een conditioner na te gebruiken daar de witte shampoo’s te agressief zijn voor de vacht.
De hond dient altijd eerst geborsteld en gekamd te worden zoals hiervoor besproken, pas daarna kan hij in bad. Dit om klitvorming tijdens het wassen te voorkomen.

We gaan weer verder met ons zelfde model als met het borstelen.
De vacht wordt eerst natgemaakt met de douchekop en daarna wordt de hond in de shampoo gezet, volg de instructies van het te gebruiken product. Bijna alle shampoos en conditioners zijn geconcentreerd en dienen eerst verdund te worden.
Tijdens de wasbeurt kijken wij ook altijd de anaalklieren na, deze kunnen zo nodig leeg geknepen worden.
De vacht dient altijd zeer goed uitgespoeld te worden, zeepresten breken de vacht.
Om het hoofd te spoelen zodat de hond geen water en zeep in de ogen krijgt houdt u de hand voor de ogen van de hond.,

De hond kan eerst afgedroogd worden met een zgn. hondenhanddoek, deze nemen altijd veel vocht op, daarna de hond met een handdoek nadrogen.

De coton kan nu eerst even wat loslopen of op de handdoek liggen zodat hij al zelf wat opdroogt. Let wel dat hij niet in de kou loopt. Dan gaan we de hond föhnen, hierbij borstelen we de vacht gelijk op.

Als de hond droog is kammen we hem nog een keer helemaal door. We beginnen weer bij de poten en knippen daarbij ook gelijk de haren tussen de tenen weg.

Ook knippen we de nagels, meestal alleen nodig aan de voorpoten, aan de achterpoten slijten de nagels zelf voldoende. Vergeet aan de voorpoten ook het 5e teentje niet.

Dan doen we de zo genaamde hygienische knip. De buik en zowel bij de reuen als de teven  respectievelijk de penis en vulva alle haren kort knippen.

De coton heeft maar weinig haren in de gehoorgang, toch dienen deze van tijd tot tijd weggenomen te worden om vieze oren te voorkomen. Deze haren zitten erg los en kunnen makkelijk tussen de vingers weggenomen worden, met een paar haren tegelijk. Niet in een keer een hele pluk nemen.

Het is ook erg belangrijk om een schoon gebit te houden, dit om erge infecties te voorkomen. Leer de hond daarom van jongs af aan de tanden schoon te maken en zo nodig te poetsen met hondentandpasta, goede kauwbotjes zijn natuurlijk ook een noodzaak.

Dan hebben we nog de “finishing touch”, zeker voor de coton die naar show gaat.

We laten de hond op tafel staan en zorgen dat hij goed  en luchtig gekamd is.

Als eerste doen we de voetjes aan de achterbenen mooi rond knippen. Niet te kort, de nagels mogen niet gezien worden.

Dan gaan we met de efileerschaar langs de voeten rondom.
Bij de voorpoot maken we eerst de achterkant mooi recht door de puntjes eraf te halen.

Daarna weer met de gewone schaar de voetjes eerst mooi rondknippen en nawerken met de efileerschaar.

Nog een laatste inspectie en de hond is showklaar!!!!!

Therese Wubben